Vissen op zee

Hallo vissers en vissers in spe. Hieronder een beschrijving en tips om bepaalde vissoorten te vangen. Het loont de moeite om met verschillende aassoorten en manier van aanbieden te experimenteren. Voor advies en tips kunt u altijd terecht bij onze ervaren visleden, Cees Hendriks, Hans Weijers, Theo Modder, Chris de Vries en als hij op het terras zit onze “Derper” Harry Harms. Voor nutteloze tips: John de Weijer.

Schelvis

Vissen op Schelvis. In nederland komt schelvis vandaag de dag nog nauwelijks voor, met wat geluk kan je nog een schelvis als bijvangst noteren tijdens het bodemvissen op diep water. Als maximum grootte wordt opgegeven 1,1 meter lang en 15 kilo zwaar, u zult hiervoor naar het hoge noorden moeten afreizen.

Voedsel : zeepieren, zagers, garnalen, krabbetjes en vis, grote schelvis lust wel een visje. Gebruik voor het vissen afhouders of dwarrellijnen en vis tegen de bodem.

Voor de wat grotere schelvis kunstaas en vis of een combinatie hiervan. Schelvis heeft een kleine onderstandige bek, een zachte bek, zet niet teveel kracht of uw haakje scheurt uit.

Schelvis houdt van een grote variatie in bodemstructuren, zand, slik, maar ook rotsachtige bodem.

Minimum maat Schelvis: geen

Tarbot

Vissen op Tarbot kan het hele jaar door, vooral in zeeland (Grevelingen), wordt gericht op Tarbot gevist, vanuit bootjes, ze zijn nauwelijks van de kant af te vangen.

Tarbot is een rover en de grotere vissen eten uitsluitend nog vis, ze kunnen 1 meter lang en 25 kilo zwaar worden, gemiddeld worden ze tot 60 cm gevangen.

Vis met dwarrellijnen tegen de bodem en als aas zagers of een stukje vis.

Minimum maat Tarbot: geen

Koolvis

Vissen op Koolvis. Koolvis komt in nederland niet veel voor en wordt soms gevangen als bijvangst tijdens het wrakvissen. Koolvis houdt van open en diep water, maar komt ook wel bij wrakken of rotspunten voor in de stromingen eromheen.

Koolvis kan 1,3 meter lang en 20 kilo zwaar worden, maar wordt niet vaak groter dan 80 cm gevangen.

Vis actief met kunstaas en beweeg uw aas snel, des te sneller des te beter. De aanbeet is meestal keihard, waarna de vis er met volle snelheid vandoor gaat.

Minimum maat Koolvis zwart: 35 cm

Pollak, witte Koolvis

Vissen op Pollak gebeurd in nederland meestal niet gericht, ze worden vaak als bijvangst gevangen tijdens het wrakvissen,

ze leven nabij rotsen, steenstortingen, wrakken of tussen het zeewier. Kleine Pollak komt tot vlakbij de kust voor. Pollak kan 1,3 meter lang en 18 kilo zwaar worden, meestal worden ze niet groter dan 80 cm gevangen.

Pollak is een rover en wordt gevangen met vis, een stukje vis, of kunstaas zoals pilkers en jigkoppen met shads. Vis actief. In Nederland wordt de vis ook wel witte koolvis genoemd.

Minimum maat Koolvis wit: geen

Poon

Vissen op poon gebeurd meestal niet gericht, ze worden vaak als bijvangst gevangen tijdens het bodemvissen.

Grauwe poon is de meest voorkomende soort en kan 50 cm groot worden, Rode poon tot 75 cm. Ponen zijn alleseters, als aas gebruiken we zeepieren, zagers of een stukje vis, grote ponen zijn rovers.

Gebruik afhouders of dwarrellijnen en vis vlakbij de bodem. Ponen hebben een grote bek, dus je haakje is niet snel te groot.

Ponen houden van zandbodem en ook wel structuur zoals steenstortingen en wrakken.

Minimum maat Poon: geen

Kabeljouw

Het vissen op kabeljauw, van de kant of de kleine sportvisboot gebeurt in de winter, in de zomer zit de kabeljauw alleen nog op de zeer verre wrakken, voor de meesten van ons onbereikbaar. Jonge kabeljauw wordt ook wel gul genoemd. Als aas gebruiken we zeepieren, mesheften of kunstaas.

Gul zit in de winterperiode soms vlak onder de kant, hoe groter de vis hoe verder weg van de kust.

We gebruiken paternosters of afhouders, soms opgeleukt met wat kunstaas, en grote haken, kabeljauw heeft een grote bek. Kabeljauw houdt ook van veel aas, dus schroom niet om flink veel pieren op uw haak te proppen, of zelfs over de haak op de lijn te rijgen.

U vind de kabeljauw op zandbodem met structuur zoals stenen of scheepswrakken, soms tot op heel diep water, tot 200 meter.

Als maximum grootte wordt 2 meter en 95 kilo opgegeven. Deze maat komt alleen in het hoge noorden voor, en in de geschiedenis. Ook hoort je wel verhalen in visserlatijn.

Door overbevissing is een metervis tegenwoordig al een hele grote.

Minimum maat Kabeljouw: 35 cm

Tong

Het vissen op tong. Tong is een echte zomergast, dwz in de winter zit tong op wat dieper water en is duidelijk minder actief. Tong is een nachtjager, ‘savonds laat en ‘smorgens vroeg heb je betere kansen om er een te vangen, midden in de nacht weer iets minder.

Tegen de avond komt de tong al ondieper, soms tot vlak onder de kant. Als aas heeft tong een duidelijke voorkeur voor zagertjes.

We vissen met paternosters, afhouders of dwarrellijnen, alles kan, als je maar strak tegen de bodem vist, en kleine haakjes gebruik, tong heeft een klein, krom bekje.

Als maximum grootte wordt opgegeven 70 cm en 3 kilo, maar een tong van een pond is al een grote, mede dankzij overbevissing.

Tong houdt van een zand of slikbodem, vaak in de buurt van stenen of een schelpenbank.

Minimum maat Tong: 24 cm

Schol

Het vissen op schol. Schol is in nederland een echte zomergast, en komt onder de kust voor vanaf mei tot september. Vanaf de kant slechts sporadisch te vangen, behalve in zeeland en de waddenzee, op een paar plekken.

Schol heeft een voorkeur voor helder water en zandbodem, en blijft uit de buurt van de rivierdelta’s. Vanuit de boot is de vis te vangen op zandbanken, rond wrakken, en op diep water.

Als aas geeft de schol de voorkeur aan zagers. Gebruik geen paternosters maar vis met een dwarrellijn strak tegen de bodem. Dit kan zowel uptide als downtide. Kralen of glimmertjes helpen, maar gebruik ze met mate. Vis actief, driftend vissen is soms beter, maar geef de vis de tijd na de eerste aanbeet.

Als maximum grootte wordt opgegeven 1 meter en 7 kilo, maar bij ons is een vis van 50 cm al een hele grote.

Schol groeit op in ondiep water en trekt naarmate ze groeit steeds verder weg naar dieper water, tot 200 meter diepte.

Minimum maat Schol: 24 cm

Bot

Het vissen op bot. Bot kan op vele manieren gevangen worden, maar wordt meestal als bijvangst gevangen tijdens het bodemvissen. Als aas gebruiken we zeepieren, zagers, schelpdieren, een stukje vis of kunstaas. Grote bot is een echte rover en goed te vangen met een stukje vis of kunstaas.

Bij de nederlandse kust komt bot het hele jaar door voor, in de winter zoeken ze wat dieper water op, maar in het voorjaar trekken ze weer naar de kust, naar brak water en zwemmen soms zelfs zeer ver het zoete water van de rivieren op. Bot kan een grootte bereiken van 60 cm en 2 tot 3 kilo.

Bij het gericht vissen op bot verdient het aanbeveling om actief te vissen, hou je aas in beweging en verplaats het regelmatig.

Bot heeft een flinke bek, dus gebruik geen kleine haakjes.

Minimum maat Bot: 20 cm

Wijting

Het vissen op wijting, samen met schar onze meest voorkomende wintervis, gebeurt net als met schar vaak met een paternoster. Ook worden vaak afhouders gebruikt. Om het wat aantrekkelijker te maken een paar glimmende kralen voor je haakje helpt. Vanaf de kant of uit een bootje, de visstekken zijn ook meestal hetzelfde als schar. Toch zijn er ook verschillen, wijting, een echte rover, aast vaak iets boven de bodem. Gevangen wijting spuugt vaak garnalen, krabbetjes, zagers en kleine visjes uit.

Als aas gebruiken we zeepieren of zagers en soms een stukje vis ( wijting ).

Neem voldoende aas mee, want als de wijting, en de schar, “lopen”, kan het hard gaan.

Als maximum grootte wordt voor wijting 70 cm en 3 kilo opgegeven, bij ons voor de kust is 35 cm al een mooie vis.

Kleine wijting kan een echte plaag vormen, die je haken kaal vreten, maar te klein zijn om mee te nemen. Het enige advies als u te veel kleine wijting vangt is verkassen.

Hoewel veel mensen wijting beschouwen als een visje voor de kat is het, mits goed gekoeld en gefileerd, een hele lekkere vis. Onze leden weten er van mee te spreken.

Minimum maat Wijting: 27 cm

Schar

Het vissen op schar, de meest voorkomende platvis voor onze kust, behoeft eigenlijk weinig uitleg. Vanaf de kant of vanuit een bootje, het meest toegepaste vistuigje is de paternoster, strak tegen de bodem gevist, dus vanuit de boot tegen de stroom in werpen, het zg uptide vissen.

Schar is een echte alleseter, maar meestal wordt met zeepieren gevist.

Vis met kleine haakjes, schar heeft een klein bekje, en door overbevissing is de meeste schar klein van stuk. Vaak wordt tijdens het vissen op schar ook wijting gevangen, zeker als de bovenste haken van de paternoster iets boven de zeebodem gevist worden. Kleine wijting heeft met die scherpe tandjes de neiging om je haken volledig kaal te vreten.

Neem voldoende aas mee, want als de schar en wijting volop aanwezig zijn kan het heel hard gaan met je zeepiertjes.

Schar reageert goed op felle kleuren, dus een paar rode of gele kralen op de lijn, voor je haakje, kan zeker helpen. Vroeger het hele jaar door te vangen, tegenwoordig is schar een wintergast, aanwezig vanaf oktober tot mei. Schar komt voor tot dieptes van 150 meter, de bootvisserij zoekt meestal een diepte op van 15 tot 20 meter.

Minimum maat Schar: geen

Makreel

Dit is onze meest voorkomende zomergast, een ware rover en bevisbaar op vele manieren, kunstaas, vis of stukje vis.Meestal vangen we de makreel op de verenpaternoster, maar op light-tackle materiaal kan deze krachtige vis pas echt laten zien wat hij kan.

Bevist vanaf de kant of de boot, door velen gewaardeerd als sportvis en culinair vooral gerookt graag gezien.

Minimum maat Makreel: 30 cm

Horsmakreel

Ook een zomergast en soms een stekelige bijvangst bij het vissen op Makreel.Beiden vrij zwemmende rovers en bevisbaar met kunstaas en vis of stukjes vis.

Culinair zeer ondergewaardeerd.

Minimum maat Horsmakreel: 15 cm

Geep

Een leuke en graag geziene zomergast voor de nederlandse kust door de light-tackle vissers, onze eigen mini marlijn zal maar zeggen. Geep is een echte rover en eet vis en kan gevangen worden met kunstaas of een stukje vis. De geep is facinerend gebouwd en de eerste keer dat je er een vangt en echt ziet zul je je verwonderen over de schoonheid van deze vis.

Na gehaakt te zijn, ontpopt de Geep zich als ware lucht acrobaat, springt veel, maar mist de kracht voor een waar gevecht.

Ze jagen op zicht, kies voor kunstaas dat u hoog en snel vist, of met een stukje vis een dobber en vis aan de oppervlakte. Gebruik hiervoor een lijn onder de dobber van ca. 90 cm, aan het eind verzwaard met enige loodkorrels

Geep laat zich uitstekend vangen vanaf de kant als het water helder is. Voor de bootvisserij, helder water, maar blijf dichtbij, ver uit de kust zult u de Geep niet aantreffen.

Geep is prima te eten, alleen worden de meeste mensen afgeschrikt door de bijna lichtgevende groene graat.

Minimum maat Geep: 41 cm

Fint:

Het vissen op Fint kan met kunstaas of een stukje vis, net als bij onze andere zomergast de Geep. Fint eet plankton en kleine vis en komt voor de nederlandse zeekust voor en in de rivierdelta’s.

Culinair vergelijkbaar met een zak watten met veel graten, sportief gezien een light-tackle topper.

Na gehaakt te zijn ontpopt de Fint zich als lucht acrobaat en verzet zich flink. Bij de vangst laten de grote schubben zeer gemakkelijk los, zet een Fint dus aub zeer voorzichtig terug.

Minimum maat Fint:

Haring

Haring is een plankton-eter en kan in enorme scholen voorkomen, er wordt door het beroep veel op gevist, en ook wel door de sportvisserij, vooral in zeeland.

Gebruik voor haring een haring-paternoster met klein haakjes en een fel gekleurd loodje.

Haring wordt op vele manieren gegeten, maar als u ze zelf vangt en wil eten, wees gewaarschuwd voor de haringworm, een parasiet die alleen gedood wordt door minimaal 48 uur bevriezing, een in nederland wettelijke verplichting, voor consumptie.

Minimum maat Haring: 20 cm

Steenbolk

Vissen op steenbolk, ik ken persoonlijk geen mensen die gericht op steenbolk vissen. Dit gezegd te hebben, steenbolk is tegenwoordig de meest voorkomende kabeljauw-achtige op en rond de wrakken,

helaas laat het formaat meestal te wensen over.

Culinair geen hoogtepunt, toch mits goed gekoeld goed eetbaar.

Steenbolk houdt van structuur zoals stenen, rotsen en wrakken. Steenbolk is een echte alleseter, ze zijn op alle mogelijke manieren en met vele soorten aas te vangen. Als u teveel kleine steenbolk vangt is het enige advies verkassen.

Minimum maat Steenbolk: geen